PETEK, 21. oktober 2022

Zadnji dan obiska Erasmus + gostov v šoli. Učenci in učitelji so se zbrali v šoli, kjer je nato potekal program z zaključnimi aktivnostmi.

Učenci so se udeležili mednarodnih športnih iger, ki sta jih vodili učiteljici Maja Nose Antončič in Špela Mohar. Na koncu se jima je pridružil še učitelj športa iz Turčije. Sprva zadržani učenci so se preko igre sprostili in uživali v sproščenem in tekmovalnem vzdušju. Del skupine se je udeležil pouka geografije pri učitelju Marcelu Sebancu, kjer so preverili svoje znanje v kvizu.

Med šolsko malico so imeli vsi udeleženci priložnost za druženje in klepet. Učenci gostitelji so pospremili goste v učilnico, kjer so se vsi zbrali za evalvacijo in predstavitev nastajajoče Eko brošure. Evalvacijo tedna mobilnosti v Sloveniji je izvedla skupina iz Italije. Dejavnosti za Eko brošuro pa je vodil Marjan Matešič. Brošura še nastaja in jo bo vsaka sodelujoča skupina prejela v elektronski obliki.

Po kosilu se je od mobilnosti poslovila italijanska skupina. Ostali udeleženci so z avtobusom odšli na zadnji ogled kulturnih znamenitosti v naši bližini. Ogledali so si Kartuzijo Pleterje ter Muzej na prostem z delavnico peke kruha. Slednja jim je bila najbolj všeč.

Sklepna ugotovitev gostov je bila, da so imeli v tednu obiska zelo raznolike dejavnosti. Všeč jim je bil preplet šolskih in športnih aktivnosti, ogled kulturnih in naravnih znamenitosti ter družabnega dela, za katerega so imeli udeleženci tudi veliko priložnosti.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

ČETRTEK, 20. oktober 2022

Skupina gostov je do tega dne spoznala nekaj bližnje in daljne okolice Otočca. V imenu projekta je bil tokrat v načrtu pohod. Med učenci in učitelji je bilo čutiti vznemirjenje, ko so se seznanili s ciljem na Trški gori, ki so jo zagledali v daljavi. Po nekaj dneh druženja so v glavnem postali bolj samozavestni in prepričani v to, da bodo cilj dosegli. Zjutraj so na igrišču goste pričakali učenci naše šole, katerim so se pridružili. Gostje so bili presenečeni nad organizacijo dneva in odzivi sodelujočih učencev. Gotovo je bil tudi to razlog, da so v velikem številu sprejeli izziv in se podali na pot do Ždinje vasi in vrha Trške gore. Del skupine se je odpravil po nekoliko krajši poti mimo Centra biotehnike in turizma, kjer pa so imeli možnost slišati in videti zanimivosti o šoli.

Ob povratku v šolo je sledilo kosilo in prosti čas, ko so imeli priložnost za druženje s tujimi gosti tudi ostali učenci šole, ne le skupina Erasmus +.

V popoldanskem delu so se mednarodno mešane skupine lotile še predstavitve zdravih prigrizkov in kuharskega izziva. Vsaka država je izbrala recept za tipično jed in učitelji so vodili posamezno kuharsko delavnico. Pri pripravi slovenskih jedi sta sodelovala tudi kuharica Madlena in kuhar Milan. Vsi udeleženci so se izkazali v skupinskem delu, saj je vsaka skupina prispevala končni izdelek na tržnici zdravih jedi. Najboljši del je bil zaključek, saj je vsak lahko poskusil pripravljene jedi.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

SREDA, 19. oktober 2022

Ta dan je bil priložnost za izlet. Izbrana sta bila dva kraja, Bled in Ljubljana. Na Bledu je bilo doživetje vožnja s pletno na otok in druženje v čudovitem okolju in vremenu.

Po kosilu v Radovljici je skupino pot vodila na Ljubljanski grad in doživetje z naslovom Časovni stroj. Vodič nam je predstavil preteklost gradu in Ljubljane, ki so ga popestrili in obogatili še igralci v kostumih iz posameznega obdobja.

Na sprehodu skozi Ljubljano si je skupina ogledala še znamenitosti in med njimi nekaj na gradu omenjenih Plečnikovih del.

Gostje so bili polni vtisov in so ugotovili, da bi bilo dobro podaljšati ali ponoviti obisk, saj jim je bilo vse videno všeč, časa pa premalo.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

TOREK, 18. oktober 2022

Skupina je peš prispela od hotela do šole, kjer je bilo vse pripravljeno za predstavitev programa SLOfit. Izr. Prof. dr. Gregor Starc je skrbnik sistema SLOfit in raziskovalec na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Je vodja nacionalnega sistema za spremljavo telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine SLOfit in svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije za področje otroške debelosti.

SLOfit je informacijska podpora in nadgradnja uveljavljenega nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine – športno-vzgojnega kartona (ŠVK). S pomočjo podatkov ŠVK lahko otroci in njihovi starši spremljajo svoj telesni in gibalni razvoj, učitelji športne vzgoje pa pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko otrokom ali mladostnikom, ki imajo v svojem razvoju težave, strokovno pomagajo in jih usmerjajo.

Gostje so bili presenečeni nad slišanimi podatki in spodbudami k športnemu udejstvovanju. Prav tako so opazili veliko možnosti za ukvarjanje s športom na prostem in dobili vtis, da je to priljubljena dejavnost med prebivalci.

Po odmoru se je skupina z avtobusom odpeljala v Novo mesto, kjer je sledil voden ogled z zaključkom na razgledni ploščadi na Kapitlju. Udeleženci so lahko spoznali preteklost Novega mesta in glavne znamenitosti.

Po kosilu v restavraciji Loka so imeli učenci čas za druženje v športnem parku Loka. Učiteljica Maja Nose Antončič je podala nekaj navodil in učenci so se razvrstili k odbojki, nogometu, badmintonu. Druženje je bilo zabavno in prijetno. Učenci so bili dobro razpoloženi in so se v sproščenem vzdušju bolje spoznali.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

PONEDELJEK, 17. oktober 2022

Danes smo na šoli sprejeli 25 učencev, enega starša učenca in deset učiteljev iz partnerskih držav Italije, Grčije, Turčije in s Poljske.

Dan se je začel s slovesnim sprejemom naših gostov. Pred šolo jih je pozdravila ravnateljica Mateja Rožman z učenci, v šolski telovadnici pa so prisluhnili bogatemu kulturnemu programu. Po slovenski himni, ki jo je na trobento zaigral učenec 8. a razreda, Vid Trajkovski, je sledila še evropska himna, Oda radosti. Nato je goste nagovorila ravnateljica OŠ Otočec. Z Mestne občine Novo mesto se je prireditve udeležila direktorica občinske uprave dr. Jana Bolta Saje. Za gledališko-glasbeno-plesne nastope so poskrbeli učenci in otroci iz vrtca. Nastopili so folkloristi pod vodstvom mentorice Erike Švirt in najmlajši iz Vrtca Otočec pod vodstvom vzgojiteljice Andreje Marjanovič. Pevski zbor je pod vodstvom zborovodkinje Ditke Zupančič zapel dve pesmi: šolsko himno in Prijatelji. Športni skeč z glasbeno točko, kjer so se predstavile novomeške mažoretke na čelu Pio Novak, državno prvakinjo za leto 2022 v kategoriji Solo Junior, sta pripravili učiteljici Barbara Pavlovič Plevanč in Maja Nose Antončič. Harmonike so raztegnili Anej Prešeren, Jaka Kramar in Urban Vršič iz 5. razreda, s plesom pa so se predstavila dekleta pod vodstvom mentorice Špele Mohar. Na koncu so se predstavili še učitelji in učenci gostujočih šol, ki so po krajšem premoru pod vodstvom učiteljice Damjane Luzar nadaljevali s predstavitvami na temo Healthy habits and lifestyles in se razvedrili v gibalnem kvizu. Učenci so bili razdeljeni v mednarodno mešane skupine, da bi tako imeli več možnosti druženja, komunikacije v angleščini in medsebojnega spoznavanja. Naši učenci, ki sodelujejo v projektu, so goste pospremili na ogled šole, pri čemer so gostje lahko začutili utrip našega šolskega vsakdana.

Po kosilu so vsi učenci in učitelji, ki sodelujejo v projektu Erasmus+, odšli na sprehod do gradu Otočec. Knjižničarka Hermina Videnič jim je predstavila kratko zgodovino gradu. Ob 16. uri jih je v Pustolovskem parku Otočec pričakala še učiteljica Špela Mohar. Udeleženci so uživali v ekološko naravnanih razvedrilnih dejavnostih za zdravo preživljanje prostega časa v naravi ter se preizkusili v telesni kondiciji.

Bilo je zanimivo, delavno in igrivo. Gostje so bili zelo presenečeni in navdušeni nad videnim. Verjamemo, da bo tako vse do konca tega tedna.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

“Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.”                

This project has been funded with support from the European Commission.                                       

NEDELJA, 16.10.2022 –  PRIHOD GOSTOV NA OTOČEC

Nedelja, 16. 10. 2022, je bila v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z naslovom »Bad eating habits OUT, doing sports IN« dan prihoda gostov iz štirih držav, in sicer iz Poljske kot koordinatorice projekta ter iz partnerskih držav Italije, Turčije in Grčije. Pred hotelom Šport na Otočcu, kjer bodo gostje bivali v tem tednu, so jih pričakali učiteljici Erika Švirt in Damjana Luzar ter učitelj Marjan Matešič. Ponosni in veseli smo, da bomo lahko našim gostom pokazali našo lepo okolico in nekatere od znamenitosti Slovenije.

Naša šola je Zdrava šola in Kulturna šola, zato se ponaša s številnimi pozitivnimi izkušnjami na področju telesnega in duševnega zdravja ter na področju kulturnega udejstvovanja v šoli in zunaj nje. Zdrav življenjski slog pa je rdeča nit našega projektnega druženja v tednu mobilnosti. Aktivnosti celotnega tedna so skrbno načrtovane. Njihovo izvedbo sta nam pomagali omogočiti tudi Mestna občina Novo mesto in podjetje Krka, tovarna zdravil, d. d.

Verjamemo, da bodo gostje skupaj z našimi učenci in delavci šole spletli zgodbo prijateljstva in dobrega sodelovanja ter odšli domov zadovoljni in z veliko novimi prijetnimi vtisi.

Koordinatorica projekta na šoli: Andreja Strgar

(Visited 32 times, 1 visits today)
Dostopnost