ČETRTEK-PETEK (26.5.-27.5.2022)

V četrtek, 26.5.2022, se je skupina šestih učencev in dveh učiteljic odpravila na Erasmus+ mobilnost v Italijo, v Neapelj. Srečanja se poleg Slovenije, udeležujejo še skupina iz Grčije, Poljske in Turčije.
Prvi dan so v šoli I.C.Giovanni Falcone pripravili sprejem. Predstavili so italijanski šolski sistem. Nato so skupine predstavile vsebine o zdravem okolju ter o zeliščih, ki so jih tudi prinesli s seboj.
Učenci šole gostiteljice so za zaključek prvega dela izvedli še bogat kulturni program.
Popoldne so si vsi udeleženci ogledali Neapelj s turističnim avtobusom.

Zapisala: Andreja Strgar

SOBOTA (28.5.2022)

Po zajtrku je sledil obisk plaže v kraju Pozzuoli. Učenci so se v sončnem dnevu urili v deskanju in vožnji s supom. Zaliv so si ogledali še s katamaranom. Druženje se je nadaljevalo s kosilom na plaži. Nato je sledil še voden ogled zgodovinskega mesta Rionne Terra.

Zapisala: Andreja Strgar

NEDELJA (29.5.2022)

Ta dan je bilo zelo vroče. Sledila je vožnja z avtobusom do Vezuva. Peš smo se povzpeli do vrha, si ogledali vulkanski krater in predvsem razgled na vse strani od Neaplja do Caprija. 
Po tipičnem italijanskem kosilu, pici, smo si ogledali še zgodovinsko mesto Herculaneum, ki je bil popolnoma uničen ob zadnjem izbruhu ognjenika leta 79. V mestu je bilo najdenih veliko še vedno ohranjenih značilnosti, ki prikazujejo tedanji način življenja ter razmere na dan izbruha vulkana.
 
Zapisala: Andreja Strgar

PONEDELJEK (30.5.2022)

Tokrat smo se z vlakom odpeljali do centra mesta, kjer nas je pričakala izkušena vodička Mimma. Vodila nas je po ozkih ulicah starega in nekoliko širših ulicah novejšega Neaplja. Predstavila nam je bogato zgodovino mesta ter nekatere njegove znamenitosti. Med množico domačinov in turistov smo izkusili pravi utrip mesta vse do obale.

Zapisala: Andreja Strgar

TOREK (31.5.2022)

Prišli smo do zadnjega dneva programa pred odhodom domov. Ta dan je dopoldanski program potekal v šoli ter popoldanski po mestu z ogledom njegovih znamenitosti. Učenci so imeli veliko priložnosti za druženje z vrstniki, medsebojno komunikacijo v angleščini ter spoznavanje kulture sodelujočih šol. Gotovo so pridobili marsikaj koristnega. Svoje vtise so strnili takole:
 
Danes smo dan začeli malo pozneje. Z avtobusom smo se odpravili do italijanske šole, kjer nas je učiteljica Titti razdelila v mešane skupine iz vseh držav. Reševali smo kvize, igrali odbojko in prejeli potrdilo o sodelovanju v projektu. Po kosilu smo se odpravili na bližnji grad in v muzej. Dan smo zaključili z večerjo v nam že znani restavraciji.
 
Ta izkušnja se nam je zdela nepozabna, prinesla nam je veliko novih prijateljev, doživetij, vrst makaronov in okus prave italijanske pice. Zelo smo hvaležni učiteljicama Andreji in Jani, ker sta nas “prenašali” cel teden in poskrbeli za naše dobro počutje in izkušnjo, ki se nam bo za vedno vtisnila v spomin.
 
                                                                                                                     Lana K., Angelika K., Ema Julija P., Živa A. P., Tim N. in Žiga S.
 
 
 
Zagotovo so učenci pridobili veliko novega, kar je tudi namen projekta Erasmus+Pokazali so veliko mero strpnosti, spoštljivosti, iznajdljivosti ter odgovornosti. Nova prijateljstva pa bodo zagotovo obdržali in krepili tudi v prihodnje.
 
Zapisala in uredila: Andreja Strgar
(Visited 67 times, 1 visits today)
Dostopnost